Specialisaties 

Algemene kinesitherapie

 

Nek- en rugklachten

De behandeling van deze problematiek is afhankelijk van uw klachten en het individueel onderzoek.  Lees verder.

Vestibulaire revalidatie (draaiduizeligheid)

Ook wel gekend als BPPV (Benigne Paroxysmal Positional Vertigo). Dit is het meest voorkomende probleem van het evenwichtsorgaan en wordt gekenmerkt door draaiduizeligheid en aanvallen van evenwichtstoornissen. Lees verder.

Neurologische Revalidatie

Neurologische revalidatie omvat de revalidatie van aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. De toegepaste therapie is gericht op het verminderen van spasticiteit, het verbeteren van de mobiliteit, het evenwicht, de coördinatie, de spierkracht, gangmogelijkheden (met of zonder hulpmiddelen) en de algemene conditie. Lees verder.

Reuma, Artrose en Spondylarthropathieën

Een groot deel van de bevolking met één van deze poblemen en klachten heeft baat met kinesitherapie. Deze aandoeningen tasten spieren en gewrichten aan waardoor aangepaste oefeningen nodig zijn. We bekijken elke patiënt individueel en stellen een op maat gemaakt programma op waardoor de patiënt blijft bewegen binnen zijn of haar mogelijkheden. 

Child Fysiotherapie
Sportkinesitherapie

Sporters die tijdens het sporten een blessure oplopen kunnen hier terecht voor hun revalidatie, dit zowel met traumatische letsels als met overbelastingsletsels.

Wij begeleiden hen zodat ze zo snel mogelijk hun sport kunnen hervatten.

Sportblessures behandelen we met manuele therapie in combinatie met medische oefentherapie en functionele training.  

Enkele voorbeelden: achillespeesproblemen, tendinopathie, enkelverzwikking (distorsie),  spierscheur, jumper’s knee bij basketbalspelers en volleyballers, lopersknie, pubalgie bij voetballers, tenniselleboog, golfelleboog, ‘rotator cuff’-problemen bij volleyballers, ...

Dry Needling

Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een accupunctuurnaald om een triggerpoint of spierknoop aan te prikken. Hierdoor wordt er spierontspanning bekomen en kan bewegingsbeperkingen aangepakt worden. De behandeling is quasi pijnloos. Enkel het aanprikken voelt aan als een speldeprik. Bij het aanprikken van een verharde spiervezel kan er een twitch ontstaan. Een soort vertrekking van de spier, dit kan ook gevoelig zijn. Een twitch is niet noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen. Er zijn meestal een aantal sessies nodig om tot een goed resultaat te komen. Wees bewust dat dry needling niet een therapie op zich is maar een toevoeging aan onze behandeling van uw klacht. 

Pediatrische Kinesitherapie

Binnen de kinesitherapie wordt ook specifiek gewerkt met baby’s, kinderen en jongeren. Dit wordt pediatrische kinesitherapie genoemd.  Het is een specialisatie binnen het vak die zich vooral richt op hulp bij de motorische ontwikkeling.

Een pediatrische kinesitherapeut begeleidt en optimaliseert de tekorten in de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen.  Door specifiek te gaan bewegen kunnen deze kinderen zich beter ontwikkelen zowel op fysisch, emotioneel en psychosociaal vlak. Soms is er sprake van een vertraging of een afwijking in die ontwikkeling. Dit kan dus door kinesitherapie gestimuleerd worden.

Sommige problemen uiten zich al heel vroeg tijdens de eerste levensjaren van een kind. Voorkeurshoudingen, motorische ontwikkeling, fysieke fitheid, …
Al deze zaken kunnen aangepakt worden door een pediatrische kinesitherapeut die de behandeling afstemt op de noden van het kind.

Kinesitherapie bij baby’s

Bij kleine kindjes tussen 0 en 2 jaar kunnen verschillende motorische problemen opduiken zoals:

  • Een voorkeurhouding van de baby

  • Een afgeplat hoofdje of scheef nekje

  • Een kindje met bijzondere voortbewegingsvormen zoals sluipen of billenschuiven

  • Een kindje met een mentale achterstand

  • Een kindje met een te lage spierspanning of hypotonie

  • Een kindje dat te vroeg (prematuur) geboren is

  • Een open ruggetje

  • Orthopedische problemen: zoals klompvoetjes

Pre- en Postoperatieve revalidatie

Vóór een operatie hebben de behandelingen als doel het te opereren lidmaat in optimale conditie te brengen. 

Ná de operatie, of bij een niet geopereerd trauma, willen we een zo vlug en efficiënt mogelijk herstel bekomen.

Onder deze groep vallen:

- Knie operaties: arthroscopie, totale knie prothese, voorste of achterse kruisbad operaties, meniscusproblematiek, ...

- Heup operaties: totale heup prothese, verwijdering van bursa, ...

- Schouderoperaties: protheses, hechtingen van pezen, arthroscopie van de schouder, ..

- Polsfracturen, elleboogletsels, vingerletsels, achillespeesscheuren, ...

 

Bekkenbodemreëducatie

Bekkenbodemrevalidatie, ook wel pelvische reëducatie genoemd, is de kinesitherapeutische behandeling van verschillende problemen in het kleine bekken en dit zowel bij mannen, vrouwen als kinderen.

U kan bij ons terecht voor de individuele behandeling van problemen zoals inspanningsgebonden urineverlies of urinaire stressincontinentie, urinaire aandrangincontinentie of urge-incontinentie, lichte verzakkingen van de blaas, baarmoeder en darmen, obstipatie, stoelgangverlies, bedplassen, pijn bij seksuele betrekking, prostaataandoeningen, etc. Lees verder.
 

Pre-en Postnatale kinesitherapie

Prenataal (voor de bevalling) wordt er informatie gegeven rond de zwangerschap en bevalling. De juiste ademhalingstechnieken om toe te passen prenataal en tijdens de arbeid worden aangeleerd, alsook houdingen om de pijn te verlichten en de baby te positioneren. Ook andere zwangerschapskwaaltjes (bekkenpijn, kortademigheid, rugpijn…) kunnen aangepakt worden. Deze sessie(s) gaan bij voorkeur door samen met de partner.

Postnataal (na de bevalling) wordt er gewerkt aan de buik-, rug- en bekkenbodemmusculatuur. De bekkenbodem moet terug opgetraind worden om incontinentie (op latere leeftijd) tegen te gaan. De bekkenbodem wordt uitgebreid gecontroleerd, er worden tips meegegeven en indien nodig gewerkt met biofeedback of elektrostimulatie. Als dit ok is dan gaan we over naar het optrainen van de buik- en rug musculatuur. U kan hiermee starten 6 weken na de bevalling, tenzij uw gynaecoloog anders aangeeft.

Lymfedrainage
Lymfedrainage kan beschreven worden als een zachte massagetechniek. Hierbij wordt de circulatie van het lymfevocht in het lymfestelse bevordert zodat overtollig lymfevocht kan afgevoerd worden. Andere positieve effecten van lymfedrainage zijn het versterken van het afweersysteem; het afvoeren van afvalstoffen en verwijderen van spanningen.  Lees verder.