Pediatrische Kinesitherapie

 

Binnen de kinesitherapie wordt ook specifiek gewerkt met baby’s, kinderen en jongeren. Dit wordt pediatrische kinesitherapie genoemd.  Het is een specialisatie binnen het vak die zich vooral richt op hulp bij de motorische ontwikkeling.

Een pediatrische kinesitherapeut begeleidt en optimaliseert de tekorten in de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen.  Door specifiek te gaan bewegen kunnen deze kinderen zich beter ontwikkelen zowel op fysisch, emotioneel en psychosociaal vlak. Soms is er sprake van een vertraging of een afwijking in die ontwikkeling. Dit kan dus door kinesitherapie gestimuleerd worden.

Sommige problemen uiten zich al heel vroeg tijdens de eerste levensjaren van een kind. Voorkeurshoudingen, motorische ontwikkeling, fysieke fitheid, …
Al deze zaken kunnen aangepakt worden door een pediatrische kinesitherapeut die de behandeling afstemt op de noden van het kind.

Kinesitherapie bij baby’s

Bij kleine kindjes tussen 0 en 2 jaar kunnen verschillende motorische problemen opduiken zoals:

  • Een voorkeurhouding van de baby

  • Een afgeplat hoofdje of scheef nekje

  • Een kindje met bijzondere voortbewegingsvormen zoals sluipen of billenschuiven

  • Een kindje met een mentale achterstand

  • Een kindje met een te lage spierspanning of hypotonie

  • Een kindje dat te vroeg (prematuur) geboren is

  • Een open ruggetje

  • Orthopedische problemen: zoals klompvoetjes

Indien u meer informatie wenst kan u met ons contact opnemen via email ofwel telefonisch. 

Dry Needling

In januari 2021 startte Zilke met de opleiding Dry Needling. Ze volgde de basisopleiding waarna ze de opvolgmodules het komende jaar zal afwerken. 

Wat is nu eigenlijk Dry Needling en waarvoor dient het? 
Dry needling is een behandelmethode die gebruikt wordt bij pijnlijke of gespannen spieren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een dunne accupunctuurnaald waarmee de verhardingen worden aangeprikt om zo tot ontspanning van de spier te komen. 

Door de triggerpunten of spierknopen aan te prikken, valt deze als het ware plat en bekomen we ontspanning.  Er zijn echter soms meerdere sessies nodig om tot een goed en blijvend resultaat te komen. Deze methode is dan ook een aanvulling van een behandeling en dus niet een volledige behandeling op zich. 

De behandeling zelf is bijna pijnloos. Enkel het aanprikken door de huid voelt aan als een speldeprik. Daarna wordt de naald verder door geduwd tot in de spier. Hierbij kunnen spiervezels aangeprikt worden die kunnen zorgen voor een samentrekking of twitch. Deze twitch is niet noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen maar kunnen gevoelig aanvoelen. 

Indien u nog meer informatie wenst omtrent deze therapie, aarzel dan niet om contact op te nemen!